Batıkent’te açmış olduğu Serpil Demirci Sürdürülebilir Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına güvenilir, sağlam temelli bilgiler ışığında sağlıklı beslenmeyi yaşam standardı haline getirmelerinde yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Beslenme

           Emzirme döneminde anneleri en çok  endişelendiren konulardan birisi sütün bebeğe yeterli gelip gelmeyeceğidir.

            Emziren  anneler hem kendi vücutlarındaki besin depolarını dengede tutabilmek hem de salgıladıkları sütün içerisindeki enerji, protein, vitamin ve mineralleri karşılayabilmek için yeterli ve dengeli beslenmelidir. 

           Yeterli ve Dengeli Beslenme sütün miktarını en önemli etkenlerden birisi olmakla birlikte; bebeği sık aralıklarla emzirmek, yeterli miktarda sıvı tüketmek, dinlenmek ve stresten uzak kalmaya çalışmak da sütünüz üzerinde olumlu etkiye yol açacaktır. Unutulmamalıdır ki; anneler bedenen ve ruhen iyi olmadıklarında, bu durum bebekler üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

             Emziklilik döneminde sıvı ihtiyacı artaracağından dolayı günde 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Suyun yanı sıra besin değeri açısından zengin olan süt ve doğal meyve suyu, sıvı ihtiyacının ve besin gereksinimlerinin karşılanabilmesi için tüketilmelidir.

             Annenin kalsiyum depolarının yeterli düzeyde olabilmesi için süt grubunun tüketimi artırılmalı, emziren anneler süt grubu besinleri günde 3 porsiyon olacak şekilde tüketmelidir. 

             Emzirme döneminde proteinlerin düzenli olarak tüketilmesi çok önemlidir. Bu sebeple et, süt, balık ve yumurta tüketiminize özen göstermeli, besinlerin yeerinde pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Yumurta örnek protein olması ve yağ profili açısından emziren annelerin günlük yeme düzeninde mutlaka  yer almalıdır.

            İyotlu tuz, bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasından dolayı tuz kısıtlamasını gerektirecek bir durum yoksa iyotlu tuz kullanılmalıdır.

            Emziklilik  süresince çay, kahve, çözünebilir kahve ve asitli içecekler tüketilmemelidir.

            Hazır besinler, işlenmiş et ürünleri ve paketli atıştırmalıklar mümkünse hiç tüketilmemelidir.

            Yapılan birçok çalışmada nikotinin süt üretimini azalttığı ortaya çıkarılmıştır. 

             Emzirme sürecinde kemiklerdeki  D vitamini anne sütü  aracılığıyla bebeklere  geçmekte, anne vücudundaki D vitamini seviyesi düşmektedir. Fakat bu miktar bebeğe de yetecek seviyede değildir. Bu sebeple sevgili anneler, hem bebeğinizi hem de kendinizi her gün yaklaşık 15-20 dakika açık havaya çıkartmalı ve güneşi değerlendirmelisiniz.