Fibromiyalji ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
Fibromiyaljide tıbbi beslenme tedavisi; ağrıları azaltma, hastalık semptomlarını yavaşlatma, hareket yeteneğini artırma ve yaşam kalitesini yükseltme noktasında esastır.
Fibromiyalji hastalarında besin hassasiyeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Gluten, süt ürünleri, soya, mısır, aspartam ve monosodyum glutamat gibi bazı besin içerikleri kişiden kişiye değişmekle birlikte intolerans oluşturabilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- İdeal vücut ağırlığı hedeflenmelidir.
- Elzem aminoasitleri içeren iyi kalite protein kaynakları (yumurta örnek kalite proteindir) tüketilmelidir.
- Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmeli; basit şeker tüketimi azaltılmalıdır.
- Doymuş yağ (tereyağı, margarin, iç yağı vb.) tüketimi azaltılmalı; doymamış yağ asitlerinin tüketimi (zeytinyağı, balık yağı, keten tohumu, ceviz, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan omega-3 yağ asidi) artırılmalıdır.
- Antioksidan vitaminlerden A, E ve C vitamini; antioksidan minerallerden selenyum, demir, çinko ve bakır besin örüntüsü içerisinde yeterli olarak yer almalıdır.
- Aşırı alkol ve kafein tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Hazır/paketli gıdalar gibi besin değeri düşük gıdalar tüketildiğinde bağırsak hareketleri olumsuz etkilenmekte ve toksik maddeler vücut tarafından emilmektedir. Yapılan çalışmalarda; fibromiyaljinin vücutta toksik maddelerin aşırı birikimi sonucu ortaya çıkabildiği gösterilmiştir. Bu sebeple besin değeri düşük gıdaların tüketimi azaltılmalıdır..