Hashimato Tiroidinde Beslenme
Tiroit hormonlarının temel işlevi, vücudun bazal metabolizma hızını artırmaktır.
Tiroit hormonları, metabolizmanın devamlılığı açısından büyük bir öneme sahip olduğu için yetersiz kaldığında vücuttaki birçok sistem etkilenmektedir.
Hashimato tiroidinin semptomları da tiroit hormonunun azalmasından kaynaklıdır.
Hashimato tiroidinde uzun süreli açlıklar ile enerji ve karbonhidrat kısıtlanması tiroit hormonunun aktivitesini önemli ölçüde düşürebilmektedir.
Guatrojen olarak adlandırılan; karnabahar, brokoli, lahana, şalgam, hardal tohumu ve turpgiller tiroit aktivitesine ters hareket etmektedir. Ayrıca, yapılan araştırmalarda; soyanın tiroit hormonları üzerindeki etkisi net olarak belirlenememiş de olsa soya tüketiminin tiroit metabolik yolunun bozulmasına neden olabileceği düşünülmektedir.
İyot, tiroid bezinin hormonları üretebilmesinde ve vücudun diğer fizyolojik faaliyetlerinde önemli bir role sahip, elzem bir mineraldir. Yetersiz iyot alımı tiroit fonksiyonunu bozmaktadır. Fakat bu noktada iyot takviye edilirken dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde semptomlarda şiddetlenmeler görülebilmektedir.
Hashimato tiroidinde diyetle iyot, selenyum ve demir alımının yeterli olmasına ek olarak beslenme tedavisi de hastalığın yönetiminde önem taşımaktadır.